Android Güvenliği İçin 4 Basit İpucu

9 Şubat Güvenli İnternet Günü sebebiyle resmi Anroid blogunda, Android Güvenlik Departmanı’nda görevli bir uzman tarafından kullanıcılara tavsiye niteliğinde bir blog yazısı yayınlandı. “Android Güvenliği İçin 4 Basit İpucu” başlığı ile paylaşılan yazıda son kullanıcıyı yakından ilgilendiren, basit ancak önemli detaylar üzerinde durulmuş.

1.Güvenilir Uygulamalar İçin Google Play’i Kullanın

Uygulamalar Google Play’de yayınlanmadan önce, Google’ın yayın politikalarına göre çok sıkı denetimlerden geçerler. Bu yayın politikalarını ihlal eden uygulama ve hatta uygulamanın geliştiricisi marketten derhal uzaklaştırılır. Denetimler duruma göre Android Güvenlik Tim’i üyeleri tarafından manüel olarak da yapılabilir. Bu noktada resmi market haricinde başka kaynaklardan APK olarak uygulama yüklemek oldukça riskli bir durumdur.

2.Android Cihaz Yöneticisi’ni ve Ekran Kilidini Aktif Edin

Telefonunuz çalınması ya da kaybolması durumunda başkalarının verilerinize ulaşmaması için ekran kilidi oldukça önemlidir. Ayrıca böyle bir durumda cihazınızı bulabilmek ve uzaktan kontrol edebilmek için Android Cihaz Yöneticisi’ni mutlaka aktif etmelisiniz.  Android Cihaz Yöneticisi sayesinde cihazınızı uzaktan kilitleyebilir, içeriğini silebilir ve konumunu görebilirsiniz. Android Cihaz Yöneticisi, telefonlarda ön yüklü olarak gelse de Ayarlar’dan aktifleştirmediğiniz sürece devreye girmiyor.

3.Cihazınızı Şifreleyin

Hesapları, kişisel ayarları, galerideki medyaları, uygulamaları ve uygulamalara ilişkin verileri toplu bir şekilde şifreleyebilirsiniz. Belirli bir kriptoya göre şifrelenen ve oluşturulan PIN sayesinde veriler %100 güven altında olur.  Cihazınızı şifrelemek için “Ayarlar->Güvenlik->Telefonu / Tableti Şifrele” menüsünü takip edin. Artık Nexus'un yeni cihazları varsayılan olarak zorunlu şifrelidir.

4. Uygulama İzinlerini Yönetin

Telefonunuza yüklediğiniz uygulamalar mutlaka çeşitli izinler isteyeceklerdir. Örneğin rehbere, galeriye ulaşmak ya da cihazınızın konum, kamera gibi donanımlarını kontrol edebilmek için. Uygulamaların amaçları doğrultusunda izinler istediğinden emin olun. Gereksiz istenilen izinleri reddedin. Örneğin bir müzik çalar uygulaması konum için izin istiyorsa ortada bir gariplik olabilir. Bu izinleri Android 6.0 Marshmallow’da doğrudan Ayarlar->Uygulamalar->İzinler menüsünden yönetebilirsiniz. eğer telefonunuz daha eski bir Android sürümüne sahipse üçüncü parti uygulamalar ile bu izinleri yönetebilirsiniz.
İleri
« Geri
Geri
İleri »

DönüştürDönüştür İfadeİfade

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim.