Yazdığı Açık Kaynak Kodlu Virüsle Dünyayı Karıştıran Türk Hacker: Utku Şen


İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi olan Utku Şen’in yazdığı eda2 isimli açık kaynak kodlu virüs, Türk hackerın dünya genelinde popüler olmasını sağladı.
Henüz üniversite öğrencisi olan Utku Şen, uluslararası alanda ünü olan birkaç Türk hacker arasında yer alıyor. Yazdığı Eda2 isimli açık kaynak kodlu virüs (Eda2, sanal alemde ‘fidyeci’ adıyla bilinen ve kullanıcıların dosyalarını şifreledikten sonra tekrar açılması karşılığında fidye talep eden bir yazılım), Utku Şen’in namını dünya genelinde duyurmasını sağlamış. Aslında bu virüsün hedefinde, başka kaynaklardan kopyaladıkları virüsleri kötü niyetleri için kullanan yeni yetme hackerlar vardı. Fakat yazılım dünya genelinde ne kadar etkin olduğunu gören başka bir hacker grubu, ‘açık kaynak kodlu’ Eda2’nin kodlarını kullanarak ‘Magic’ isminde benzer bir virüs yazdı ve dosyaları şifrelenen kullanıcılardan fidye talep etti.

Magic’i yaratan kişiler, virüsü açık bir web sitesi üzerinden dağıtıyordu. Utku Şen, kodlarında bıraktığı açık kapı sayesinde şifreleri tekrar elde etmeyi planlıyordu ki virüsün veritabanını saklayan firma server’ı kapatınca bütün şifreler silindi. Dolayısıyla hiçbir şey yapamayacak duruma gelen Şen, bunun üzerine Eda2 ile ilgili tüm kodları sitesinden kaldırdı.


Şen’in karşısına daha sonra Bleeping Computer isimli bir web sitesi üzerinden jeanclaudvandan isimli bir kişi çıktı ve Magic isimli virüsü yaratan kişinin kendisi olduğunu söyledi. Bu kişi, bebeğinin fotoğrafları şifrelenen bir kullanıcıya yardım etme niyetindeyken konuya Utku Şen dahil olunca ‘bizim’ hackerı karşısına aldı ve eski projelerini sitesinden silmesini, kendisine de 3 bitcoin (ortalama3500 TL) ödeme yapmasını istedi. Bunun karşılığında da dosyalarını şifrelediği mağdurlara şifreleri vereceğini söyledi.

Bleeding Computer’ın kurucusu Lawrence Abrams, yaşanan bu gelişmeler üzerine konuya dahil oldu ve bitcoin ödemesi konusunda kullanıcıyla pazarlık yaptı. jeanclaudevandan bitcoin ödeme talebinden vazgeçti fakat bu sefer Utku Şen’in Türk olması sebebiyle olayı biraz daha politize etmeye başladı. Mağdur edilen kullanıcıya gönderdiği şifre dosyasını ‘Vladimir Putin’ olarak isimlendiren jeanclaudevandan, Şen’e saldırmaya başladı. Ayrıca ilerleyen zamanlarda farklı projeler üretmeye devam ederse ‘Magic’i yayma tehdidinde bulundu.


Utku Şen ise bu kişinin odak noktasını tam olarak çözemediğini, muhtemelen kendi projelerinden rahatsızlık duyması sebebiyle böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi. Aralarında yaptıkları anlaşma gereği bundan sonra ‘fidyeci virüs’ işinde olmayacağını belirten Utku Şen, yalnızca okulundaki yapay zeka projesinde yer alacağını söyledi.

NOT: Virüsün adının Eda2 olmasının sebebi, kendisini bu virüsü yapması için cesaretlendiren Eda ismindeki bir kadının olmasıymış.
İleri
« Geri
Geri
İleri »

DönüştürDönüştür İfadeİfade

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim.