Telefona Bulaşan Virüsler Nasıl temizlenir?

Virüsler günümüzde bilgisayarları etkilediği kadar telefonları da tehdit etmeye başladı. Malware olarak genelleyebileceğimiz çeşitli kötü niyetli yazılımlar Android platformu için her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor. Virüs bulaşması durumunda akla ilk gelen çözüm hard reset atmaktır. Ancak telefona hard reset atmak veri ve ciddi bir zaman kaybına neden olur. Hard reset bu gibi sorunlar için son seçenek olmalıdır. Hard reset atmayı düşünmeden önce deneyebileceğiniz çözümleri aşama aşama yazdık.

1. Aşama: Sorunun Kaynağı Gerçekten Virüs Mü?

Cihazınız olması gerektiği gibi çalışmıyorsa bunun sebebi her zaman virüsler olmayabilir. Telefonunuz her açılışta çöküyor ya da Play Store’dan indirdiğiniz uygulamalar menüde gözükmüyor ise panik yapmayın bunun sebebi virüs olmayabilir. Virüs olduğundan emin olmak için öncelikle kendinize şu soruları sorun.
  • Problem yakın zamanda yüklediğiniz bir uygulamadan sonra mı başladı?
  • Yakın zamanlarda Play Store dışındaki kaynaklardan üçüncü parti uygulama yüklediniz mi?
  • Web sitelerinde özellikle indirme linklerine gizlenen, bir anda telefonu titretmeye başlatan saçma reklamlardan birisine dokundunuz mu?
  • Problem özellikle bir uygulamayı başlattığınızda mı ortaya çıkıyor?
Eğer bu sorulara cevabınız evet ise telefonunuza kötü niyetli bir yazılımın bulaşmış olma ihtimali var.

2. Aşama: Antivirüs Uygulaması Yükleyin ve Telefonu Taratın

Bu aşamada, ilk adım iyi bir antivirüs uygulaması ile tarama yapmaktır. Bunun için ücretsiz olan Avira Antivirus Security uygulamasını ya da 30 günlük deneme sürümü ile kullanabileceğiniz Kaspersky Internet Security uygulamasını deneyebilirsiniz. Yazının alt kısmında uygulamaları bulabilirsiniz. Ayrıca daha fazla seçenek için, bir çok Antivirüs uygulamasını incelediğimiz şuradaki listeye göz atabilirsiniz. Ancak özellikle seçtiğimiz bu iki antivirüs uygulaması sorunu yüksek olasılıkla çözecektir.
Yeri gelmişken mobil cihazlarda daimi olarak antivirüs bulundurmanın gerekliliği üzerine süren tartışmaya, dikkatli bir kullanıcı iseniz kesinlikle gerekli değil şeklinde yanıt verdikten sonra bir sonraki aşamaya geçelim.

3. Aşama: Güvenli Mod ile Manuel İşlem

Windows işletim sistemli bilgisayarlardan alışık olduğumuz güvenli mod olayı tüm Android sürümlerinde mevcuttur. Cihazı güvenli modda sadece temel fonksiyonlar ile başlattığınızda üçüncü parti uygulamaların hiç birisi devreye girmez. Telefonun güvenli modda nasıl açılacağını buradaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz. Güvenli mod ile telefonu başlattıktan sonra Ayarlar>Uygulamalar kısmında yakın zamanda yüklenen, tanımadığınız, şüphelendiğiniz uygulamaları kaldırın. Bu aşamada telefondan kaldırılamayan uygulamaları Ayarlar>Güvenlik>Cihaz Yöneticisi kısmından devre dışı bırakıp tekrar kaldırmayı deneyin. Ardından telefonu normal olarak yeniden başlatın. Ön belleği ve gereksiz artık dosyaları CCleaner türevi bir uygulama ile temizleyin ve antivirüs ile tekrar tarama yapın. İşiniz bittiğinde verimlilik için kullandığınız antivirüs ya da ön bellek temizleyici uygulamalarını telefonunuzdan kaldırın. Bu tip uygulamaları telefonda sürekli tutmak yarardan çok performans açısından kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir.

Son Çare: Hard Reset

Yukarıdaki çözümler işe yaramadıysa başınız gerçekten belada olabilir. Bu aşamdan sonra ne yazık ki yapılacak tek şey hard reset atmaktır. Hard reset işlemine başlamadan önce ihtiyaçlarınıza göre çeşitli yedekleri almalısınız. Yedekleme ile ilgili ip uçlarına buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Hard Reset Atmak İçin:
  • Telefonunuz kapalı durumdayken ses açma - kapama ve güç tuşlarına aynı anda basılı tutun. (Bu tuş kombinasyonu cihazdan cihaza ufak tefek değişiklikler göstermektedir, cihazınız için uygun olanı deneyiniz.)
  • Ekranda Android, Samsung vb. logosunu görünce tuşlara basmayı bırakın.
  • Açıla menü üzerinde ses aşma -kapama tuşları ile gezerek “Recovery Mode” seçeneği üzerine gelin ve başlatmak için güç tuşuna bir kere basın.
  • İşlemler bittikten sonra Wipe Data / Factory Reset’i güç tuşuna basarak başlatın.
  • Son olarak menüden Reboot System Now’ı seçip güç tuşuna tekrar basın. (Samsung cihazlarda sadece Wipe Data/Factory Reset işlemini başlatmanız yeterli)
Tüm bu işlemlerden sonra telefonu yeniden açtığınızda elinizde fabrika ayarları ile sıfırlanmış bir Android cihaz olacaktır.
Ccleaner Tıkla İndir
Kaspersky Internet Security Tıkla İndir
Avira Antivirüs Security Tıkla İndir
İleri
« Geri
Geri
İleri »

DönüştürDönüştür İfadeİfade

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim.